Как да останем млади по-дълго време? Отговорът е лесен – яжте повече цветни плодове и зеленчуци. Цветовете в тях означават антиоксиданти. А антиоксидантите унищожават свободните радикали, забавят стареенето и предпазват от рак.

Цветните подправки съдържат още повече антиоксиданти. На щанда в магазина винаги предпочитайте цвета. Червен лук пред бял, червено грозде пред бяло, червено зеле пред бяло, червена чушка пред зелена, син патладжан пред бял патладжан, червени картофи пред бели и т.н.

Малини, боровинки, годжи бери, ягоди, червено цвекло, къпини, череши, червен портокал, червена ябълка, шипка, черница, касис, червено цвекло, домат, нар, арония и т.н.

Избирайте цветните подправки, като куркума, джинджифил, канела, шафран и т.н. Използвайте различни подправки ежедневно в приготвянето на ястията си и така ще усвоявате повече антиоксиданти, които да се борят със свободните радикали.

Освен плодовете, зеленчуците и подправките не забравяйте и чая. Зелен, бял или черен чай, но знайте че най-много антиоксиданти има в червените чайове. Каркадето (чай от хибискус) е на първо място. Приготвяйте си и билкови чайове от червени и сини сушени плодове, като шипки, сини боровинки, трънки, дренки, червени боровинки т.н.

Разбира се, когато дабавяте захар към чаят си, намалявате ефекта на антиоксидантите. Затова е препоръчително да го пиете без захар. Най-добре е да приготвяте чая в студена вода, като оставите плодовете да престоят в нея за едно денонощие. Не затопляйте водата, за да запазите най- голямо количвство антиоксиданти.

Тук ще ви предложа няколко варианта за смутита, които да съдържат максимално количество антиоксиданти и които да включите в своята здравословна закуска.

Зеленчуково смути
⅛ червено зеле 1 червена чушка ¼ червено цвекло 1 с.л. орехов тахан 1 ч.л. ленено семе ¼ ч.л. люта червена чушка щипка куркума
Всички съставки се пюрират в блендер. Може да подправите с малко сол и черен пипер. Ако не обичате люто, пропуснете лютото чушле.

Плодово смути
1 шепа зърна червено грозде без семките ½ червена ябълка 1 шепа боровинки (може и замразени) ½ чаена чаша сок от нар 5 ядки сурово кашу 1 ч.л. чия щипка канела 1 с.л. мед
Всички съставки се смилат в блендер. Добре е предварително да натопите чията и кашуто за поне 20 минути във вода. Прибавете ги в блендера, след като ги отцедите от водата. Украсете с листа прясна мента.

Зеленчуково-плодово смути
2 листа изчистен лилав кейл 1 шепа ягоди (може и замразени) 1 морков 1 с.л. годжи бери 1 с.л. сусам 1 ч.ч. бадемово мляко 2-3 листчета зелен чай
Всичко се пюрира до гладка смес в блендер. Годжи берито трябва да се натопи предварително за 20 минути във вода. Прибавя се, след като се отцеди от водата.

Двуцветно смути
2 моркова 1 манго ½ ч.л. куркума 1 шепа къпини (може и замразени) 1 шепа черни боровинки ½ ч.л шафран
Разбийте в блендер мангото, морковите и куркумата. Разпределете смутито в две чаши. Разбийте останалите съставки до гладко пюре. Изсипете внимателно лилавото пюре върху оранжевото. Може да размените лилавото пюре с оранжевото или да направите смутито на няколко пласта, като редувате цветовете. Оставяме на вашето въображение.

Може да експериментирате с различните съставки и да ги комбинирате така, че да получите свои любими рецепти за здравословни смутита.
0 коментари за “Яжте цветно, за да сте млади”Добави коментар →
You must log in to post a comment.