диня с изрязани сърца пълни с боровинки и къпини

Яжте цветно, за да сте млади

Как да останем млади по-дълго време? Отговорът е лесен – яжте повече цветни плодове и зеленчуци. Цветовете в тях означават антиоксиданти. А антиоксидантите унищожават свободните радикали, забавят стареенето и предпазват от рак.

домати и чушки върху дървена маса
Източник: www.pexels.com

Цветните подправки съдържат още повече антиоксиданти. На щанда в магазина винаги предпочитайте цвета. Червен лук пред бял, червено грозде пред бяло, червено зеле пред бяло, червена чушка пред зелена, син патладжан пред бял патладжан, червени картофи пред бели и т.н.

червена и жълта чушка
Източник: www.pexels.com

Малини, боровинки, годжи бери, ягоди, червено цвекло, къпини, череши, червен портокал, червена ябълка, шипка, черница, касис, червено цвекло, домат, нар, арония и т.н.

диня с изрязани сърца пълни с боровинки и къпини
Източник: www.pexels.com

Избирайте цветните подправки, като куркума, джинджифил, канела, шафран и т.н. Използвайте различни подправки ежедневно в приготвянето на ястията си и така ще усвоявате повече антиоксиданти, които да се борят със свободните радикали.

джинджифил лимони кейл и червени плодове на дървена маса
Източник: www.pexels.com

Освен плодовете, зеленчуците и подправките не забравяйте и чая. Зелен, бял или черен чай, но знайте че най-много антиоксиданти има в червените чайове. Каркадето (чай от хибискус) е на първо място. Приготвяйте си и билкови чайове от червени и сини сушени плодове, като шипки, сини боровинки, трънки, дренки, червени боровинки т.н.

Източник: www.pexels.com

Разбира се, когато дабавяте захар към чаят си,  намалявате ефекта на антиоксидантите. Затова е препоръчително да го пиете без захар. Най-добре е да приготвяте чая в студена вода, като оставите плодовете да престоят в нея за едно денонощие. Не затопляйте водата, за да запазите най- голямо количвство антиоксиданти.

Източник: www.pexels.com

Тук ще ви предложа няколко варианта за смутита, които да съдържат максимално количество антиоксиданти и които да включите в своята здравословна закуска.

три смутита върху дървена маса
Източник: www.blog.sevellia.com
Зеленчуково смути
⅛  червено зеле
1 червена чушка
¼ червено цвекло
1 с.л. орехов тахан
1 ч.л. ленено семе
¼ ч.л. люта червена чушка
щипка куркума

Всички съставки се пюрират в блендер. Може да подправите с малко сол и черен пипер. Ако не обичате люто, пропуснете лютото чушле.

червени ябълки върху дървена маса
Източник: www.pexels.com
Плодово смути
1 шепа зърна червено грозде без семките
½ червена ябълка
1 шепа боровинки (може и замразени)
½ чаена чаша сок от нар
5 ядки сурово кашу
1 ч.л. чия
щипка канела
1 с.л. мед

Всички съставки се смилат в блендер. Добре е предварително да натопите чията и кашуто за поне 20 минути във вода. Прибавете ги в блендера, след като ги отцедите от водата. Украсете с листа прясна мента.

смути с боровинки
Източник: www.image.afcdn.com
Зеленчуково-плодово смути
2 листа изчистен лилав кейл
1 шепа ягоди (може и замразени)
1 морков
1 с.л. годжи бери
1 с.л. сусам
1 ч.ч. бадемово мляко
2-3 листчета зелен чай

Всичко се пюрира до гладка смес в блендер. Годжи берито трябва да се натопи предварително за 20 минути във вода. Прибавя се, след като се отцеди от водата.

трицветно смути
Източник: www.agrodolce.it
Двуцветно смути
2 моркова
1 манго
½ ч.л. куркума
1 шепа къпини (може и замразени)
1 шепа черни боровинки
½ ч.л шафран

Разбийте в блендер мангото, морковите и куркумата. Разпределете смутито в две чаши. Разбийте останалите съставки до гладко пюре. Изсипете внимателно лилавото пюре върху оранжевото. Може да размените лилавото пюре с оранжевото или да направите смутито на няколко пласта, като редувате цветовете. Оставяме на вашето въображение.

лилаво смути с горски плодове
Източник: www.1zoom.me

Може да експериментирате с различните съставки и да ги комбинирате така, че да получите свои любими рецепти за здравословни смутита.

0 коментари за “Яжте цветно, за да сте младиДобави коментар →

Leave a Reply