Любов ми е. А като ми е любов, искам да направя нещо, което да я изрази. Затова се захващам с любимото ми – тортите! Не претендирам, че са здравословни. А и какво означава здравословно? Може би ще посветя материал и на това. Това, което знам със сигурност обаче, е какви продукти избирам да използвам и какво няма в сладкишите, които приготвям. Няма изкуствени оцветители, няма консерванти, няма и подобрители. Те са си достатъчно вкусни и без излишни Е-та. Ето една госпожица, която събра приятелите ми за неделен следобед в компанията на любимия чай от планински билки.
200 гр лешници 500 мл мляко 5 яйца 200 гр захар 125 гр масло 100 гр брашно 20 мл сметана 100 гр млечен шоколад 250 гр маскарпоне 250 гр ягоди 10 лешника за украса 1 шепа шоколадови дражета
Смелете лешниците и ги сварете в прясното мляко. Варете, докато го сгъстите. Охладете. Отделете жълтъците и белтъците на 4 яйца. Към лешниковата паста добавете жълтъците и едно цяло яйце. Захарта и маслото добавете към сместта. Разбъркайте и прибавете брашното. Разбийте белтъците на сняг и ги добавете към получената смес. Покрийте тавичката с хартия за печене и изсипете сместта в нея. Печете на 180 градуса за около 50 минути. След като изпечете блата го извадете и го охладете върху решетка. Разполовете блата, така че да получите два по- тънки блата.
Сега се заемете с приготвянето на крема. Разтопете шоколада на водна баня. Разбийте сметаната и маскарпонето с миксер. Добавете и шоколада към тях. Разбийте отново и оставете да се охлади. Почистете ягодите и ги нарежете на ситни кубчета. Сглобете тортата, като поставите единия блат в подноса, в който ще сервирате тортата. Покрийте блата с половината получения крем. Поръсете го с ягодите. Поставете другия блат отгоре и изсипете останалия крем върху него. Украсете с лешниците и шоколадовите дражета. Воала.
Тази прекрасница е готова да зарадва любим човек.
0 коментари за “Лешникова торта с ягоди и шоколадово сметанов крем”Добави коментар →