Коледни играчки от глина

Коледни играчки от глина

Много е лесно да си направите коледни играчки от глина. Аз не съм от най-умелите в работата с глина, но въпреки това играчките се получиха доста добре. Оказа се, че когато има желание, идеите се раждат доста лесно.

Коледни играчки от глина
Коледни играчки от глина
Снимки by Danish

Необходими материали за коледни играчки от глина:

бяла глина
формички за сладки
акрилни бои
тънка и дебела четка за бои
бурканче с вода за четките
прежда, връв или друго за закачване
брокат на прах
лак за нокти

Купете си пакет или два с бяла глина. Има такава в Jumbo или в повечето магазинчета за арт материали. Вземете си и коледни формички за сладки – елха, еленче, камбанка, снежно човече и др. Застелете масата с мушама и върху нея разточете глината, също както бихте направили с тесто за сладки. Гледайте да не е повече от 5 мм дебело.

Изрежете си фигурки с помощта на формичките.

Използвайте шило или нещо остро, за да пробиете малка дупка в най-горната част на фигурката. През дупката ще прокарате връзката за закачване.

Ако искате да имат релеф, може да размесите глината върху различни повърхности (плат с бродерия, дантела), да използвате конец за шарки, кибритена клечка, за да направите дупчици в различен размер или друго нещо, което ви хрумне. Включете фурната на 150 градуса на вентилатор и сложете глинените фигурки в нея за около 30 мин. Ще познаете, че са изсъхнали, когато побелеят. Оставете ги да изстинат.

Тук започва веселата част. Вземете боички в различни цветове и започнете да оцветявате глинените играчки. Най-бързо става като оцветите всички гръбчета и докато изсъхват може да започнете с лицето на първата играчка. Посипете брокат преди боята да изсъхне.

Може да запечатате броката с безцветен лак за нокти или направо да използвате блестящ лак. Оставете оцветените коледните играчки да изсъхнат за едно денонощие. Вържете им конец или шнурче за закачване. Може да използвате и лента от органза за допълнителна украса.

от Биляна

Козле! Понякога диво и инатливо, понякога любящо и търпеливо.
Обичам да говоря, да се смея, да творя и да контролирам. Последното искам да променя, но е борба с природата. Много обичам да похапвам, но трябва да ми е вкусно и красиво. Сладкишите на Любомира са ми любими. Пътувам често, за да опозная света и различните култури. Държа на семейството и приятелите си. Щастлива съм, защото последните се увеличават прогресивно, а качеството не намалява. Планината ми дава хармония, а водата ме пречиства. Любовта прави крилете ми здрави и силни. Старая се да не съдя другите и да виждам доброто във всичко. Не е лесно, но е правилно.

0 коментари за “Коледни играчки от глинаДобави коментар →