Коледен венец с портокалови корички

Коледен венец с портокалови корички

Коледните сладкиши не са само сладкиши. Те са заредени с любов, надежда, вяра и много топлина, извираща от душата на човека, който ги приготвя. Затова са толкова вкусни. Новото ми предложение е коледен венец с портокалови корички. Има прекрасен вкус и е чудесен за онези от вас, които предпочитат не толкова сладки сладкиши.

Коледен венец с портокалови корички
Коледен венец с портокалови корички
Снимка by Danish за Артиш

Необходими продукти за коледен венец с портокалови корички:

За тестото:
1 яйце
150 мл хладко прясно мляко
60 гр. масло 
100 гр. кафява захар
5 ч.ч. брашно
½ пакетче прясна мая 
1 ч.л. кардамон

За плънката:
50 гр. меко масло 
100 гр. черен шоколад 
2 с.л натурално какао 
30 гр. орехи 
30 гр. кашу 
3 сушени натурални кайсии 
3 сушени сини сливи 
2 захаросани корички от помело 
1 ч.л. канела 
2 с.л. мармалад от нар

За поръсване:
50 гр. сушени червени боровинки 
5 с.л. захаросани портокалови корички 
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне на коледен венец с портокалови корички:

Разтворете маята в хладкото мляко с 1 с.л. захар. Разбъркайте хубаво захарта с мекото масло и добавете яйцето. Разбийте сместа добре и добавете млякото с маята. Пресейте брашното веднъж или два пъти, за да влезе въздух в него и да стане по-пухкаво. Към него прибавете кардамонa и започнете бавно да го добавяте към сместа по-горе.

Замесете меко и гладко тесто. По- добре е да добавяте брашното на порции, за да контролирате твърдостта на тестото. В зависимост от влажността на продуктите може да се наложи да добавите още брашно или пък да сложите по- малко. Покрийте тестото с фолио и оставете на топло, за да втаса за около 30 минути.

През това време пригответе плънката. В блендер сложете всички изброени съставки и смилайте, докато стане еднородна смес. Може да се наложи да спирате няколко пъти, за да избутвате сместа от стените.

Щом тестото се надигне, го разстелете на намазнена повърхност на тънка правоъгълна кора. Намажете от плънката на тънък слой. Поръсете с червени боровинки и портокалови корички. Навийте тестото на руло. Разрежете по дължина, като оставите само в единия край неразполовено.

Коледен венец с портокалови корички
Коледен венец с портокалови корички
Снимка by Danish за Артиш

Сега започнете да завивате двете половини една около друга. Получава се шарена плетеница, която на свой ред завийте на венец. Пренесете венеца в тава за печене, покрита с кухненска хартия. Печете на 180 градуса за 30-35 минути. Оставете го да се охлади  и поръсете с пудра захар.

Може да го поднесете с ароматно горещо мляко с какао или прекрасен мурсалски чай.

0 коментари за “Коледен венец с портокалови коричкиДобави коментар →

Leave a Reply