Как да си направим коледни играчки

Месец ноември мина, дойде декември. С него се появиха всякакви коледни базари за играчки. Ако сте като мен, сигурно вече ви е досадно от еднообразието и се чудите как да си направим коледни играчки сами. Отнема повече време, но удоволствието да закичиш елхата и да подариш ръчно правена коледна играчка на приятели е изключително. В този жест има внимание и любов, защото всяка играчка е уникална и е предназначена за уникален човек.

Как да си направим коледни играчки
Снимка by Danish за Артиш

Правила съм играчки от плат, от хартия, от глина, но избрах да ви покажа коледни играчки от картон, конци и мъниста.

Необходими материали за коледни играчки
картон
текстилно лепило
ножица
конци в различни цветове
декоративни ленти/ширити в различни цветове
копчета/мъниста
дебела и дълга игра с голямо ухо
въображение

Не си мислете, че ръчно правените играчки излизат по-евтино. Не е вярно. Преди да започнете преценете дали цената би определила решението ви какъв коледен подарък да поднесете. Тук стойността се определя от цена на материали и времето за правене. Ако средствата и времето не ви притесняват, тогава почваме.

Как да си направим коледни играчки- елхичка

Вземете няколко листа картон. Не е нужно да е прекалено дебел. Продава се във всяка книжарница. Преценете каква форма искате да направите и я изрежете. Аз направих елхички и венци. За коледните елхички – нужно е само да направите равнобедрен триъгълник и да го изрежете. Моите бяха със страни по 12 см и основа 6 см. Вие сами може да прецените какви да са вашите. Може всяка елхичка да е с различен размер. Пробвах няколко техники, за да става по-бързо и открих, че тази е най-адекватна:

Взимате текстилна лента в цвета, който ви харесва. Нарязвате я на малки ленти според разстоянието между раменете на равнобедрената елхичка от основата до върха. Намазвате картонената елхичка с лепилото първо от едната страна и почвате да лепите лентите от най-дългата в основата до най-късата на върха. Правите същото и с обратната страна. Може да решите да лепите различни ленти или да комбинирате дебелината им. Въпрос на въображение. Тези ленти са само за основа, за да се захванат конците.

Харесайте си прежда или други конци от кинкалерия или друг магазин за прежди. Пишете конци в google и ще ви излязат колкото искате места, откъдето да ги купите. На мен ми харесват преждите в няколко различни цвята.

Намажете ъглите на елхичката отново с лепило и започнете да намотавате конците. Само лепилото не ми беше достатъчно устойчиво и затова използвах голяма игла с дебело ухо. Прокарах края преждата през ухото и пробих с нея долния край на елхата. Така направих възел от едната страна и почнах да намотавам. През 4-5 намотавания отново пробивах с иглата и прокарвах преждата(конеца), за да е по-стабилна играчката.  Ще се радвам да споделите в коментар, ако измислите по-лесен начин.

Докато намотавате, може да си правите украсата с копчета или мъниста по избор. Накрая оставете по-дълъг конец/прежда, пробийте върха на картона от двете страни с иглата и прокарайте конеца, като направите голяма примка. С нея се закачва на елхата. После завържете възел в основата, като може да вмъкнете мъниста. Другият вариант е да оставите два свободни края за завързване.

Как да си направим коледни играчки
Снимка by Danish за Артиш
Как да си направим коледни играчки – венче или кръгче с дупка

Аз пробвах да нарисувам с пергел две окръжности. Оказа се по-лесно да използвам дъното на една чиния и по-малка капачка. Просто си намерете два вида окръжности. Изрежете си кръгчета с дупки. Мажете с лепило и започвате да намотавате първо лента, а после и прежда, в чийто край има игла, за да може да нанизвате мъниста или копчета. Всичко е подобно на по-горното описание.

Как да си направим коледни играчки
Снимка by Danish за Артиш

Играчките стават доста ефектни и красиви. Носят почерка на човека, който ги е правил, заредени са с неговата енергия и любов. Много хора страдат от липсата на Коледен дух. Мисля си, че е много нормално, след като всичко около нас ни облъчва с „купи това“, „купи онова“, а консуматорското поведение изтощава. Онова, което прави празниците специални, е семейството, приятелите и желанието да направиш нещо красиво и добро. Бъдете различни и се забавлявайте. А ако имате деца, какъв по-хубав повод да ги включите в създаването и подаряването на личен символ на Коледа.

от Биляна

Козле! Понякога диво и инатливо, понякога любящо и търпеливо.
Обичам да говоря, да се смея, да творя и да контролирам. Последното искам да променя, но е борба с природата. Много обичам да похапвам, но трябва да ми е вкусно и красиво. Сладкишите на Любомира са ми любими. Пътувам често, за да опозная света и различните култури. Държа на семейството и приятелите си. Щастлива съм, защото последните се увеличават прогресивно, а качеството не намалява. Планината ми дава хармония, а водата ме пречиства. Любовта прави крилете ми здрави и силни. Старая се да не съдя другите и да виждам доброто във всичко. Не е лесно, но е правилно.

0 коментари за “Как да си направим коледни играчкиДобави коментар →