Изкушението Винен сос

Изкушението Винен сос

Виненият сос може да направи всяко ястие от месо божествено, затова го наричам “изкушението Винен сос”. Трудно ми е да следвам рецепти, когато готвя, дори при популярните сосове. Винаги се изкушавам да добавя нещо от себе си, но в това се крие и магията на кухнята.

Изкушението Винен сос
Снимка: Любомира Дузова
Необходими продукти:
3 с.л. масло
 3 с.л. брашно
 2 ч.ч. червено вино
 ½ ч.л. черен пипер
 1 ч.л. сол
 2 дафинови листа
 3-4 зрънца бахар
 200 мл. бульон (телешки)
 1 морков
 1 стрък праз
 1 с.л. боровинков сос или сладко
Начин на приготвяне:

Сварете морковите и праза в месния бульон с 1 ч.ч. от виното. Подправете бульона с бахар и дафинов лист. След като морковът и празът омекнат, бульонът се отстранява от котлона. Извадете дафиновия лист и бахара, след което пасирайте до гладкост. Загрейте маслото в касерола и запържете брашното до златисто. Добавете виното и готовия бульон. Подправете със сол и черен пипер и оставете да се сгъсти, като непрекъснато го бъркате, за да не стане на бучки. Добавете боровинковия сироп или сладко. Ако не използвате соса за заливка на печено месо, го приберете в хладилника в затворен стъклен съд.

Вижте още за какви ястия е подходящ

от Любомира

Аз съм творец на кулинарната сцена. Експериментирането с продукти и рецепти е моя страст. От мен ще четете практични и полезни статии с много идеи и предложения. И разбира се, много авторски рецепти!

0 коментари за “Изкушението Винен сосДобави коментар →