Барбекю сосът стана изключително популярен и не само заради влиянието на американската кухня и професионалните готвачи, които следим. Има огромна разлика обаче между готовия BBQ сос от магазина и този, които можем да си направим в домашна обстановка. Първият е пълен с консерванти и когато чета етикета, нищо не може да ме накара да си го купя. Затова реших да си го направя сама. Приготвянето му вкъщи е лесно, а може да се съхранява в хладилника за по-дълго време. Представям ви любимата ми рецепта за BBQ сос.
Необходими продукти:
1 морков 3 скилидки чесън 2 см. джинджифил 1 ч.ч. доматено пюре 1ч.л. горчица 1 ч.л. сос от нар (намира се в арабските магазини) 3 с.л мед ¼ ч.ч. ябълков оцет 1 ч.ч. уиски 1 пръчка канела 1 звездичка анасон 5 карамфилчета 1/2 ч.л. канела ½ ч.л. кардамон 2 с.л. соев сос 1ч.л. сол 1 ч.л. черен пипер ½ глава лук 2 с.л. олио 1 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
Пасирайте морковът, чесънът, джинджифилът, лукът и горчицата на гладко пюре. Сгорещете мазнината в касерола и изсипете пюрето. Добавете доматите, сока от нар, уискито, оцета и меда. Завържете в тензух подправките – пръчката канела, анасона и карамфилчетата, след което ги сложете при останалата смес в касеролата. Сосът трябва да къкри на слаб огън, докато започне да се сгъстява.

Добавете солта, соевия сос и кафявата захар. Оставете го да се посгъсти още няколко минути и го махнете от котлона. Извадете и изхвърлете вързопчето с подправките. Сега е моментът да подправите с черния пипер, канелата на прах и кардамона. Сосът трябва да се охлади, след което може да го пресипете в бурканче. Ако не искате да го използвате веднага, може да го приберете в хладилника за момента, в който ще го използвате за мариноване или просто като готов сос за топене на месо.
0 коментари за “Домашна рецепта за барбекю (BBQ) сос, от който ще си оближете пръстите”Добави коментар →