Коледа не е само сладка. Хубаво е да има и нещо соленичко на трапезата. Или поне нещо сладко-солено като домашна коледна шунка. Тя ми стана любима веднага щом я вкусих. Отнема време да се приготви, но резултатът си заслужава. Убедена съм, че ще впечатлите гостите си за празниците. Освен това може и да ви е забавно да упражнявате инжектиране на месо с качествена марината.
Необходими продукти
За домашна коледна шунка: 750 гр. пуешко филе За марината за инжектиране: 2 скилидки чесън 3-5 зърна бахар 50 мл вода 1 дафинов лист 2 стръка мащерка 1 ч.л. кимион на зърна За саламурата: 1 л. вода 100 гр. морска сол За бульона: 1 глава лук 1 морков 1 дафинов лист За глазиране: 3 с.л. портокалово сладко 3 с.л. пчелен мед 1 с.л. боров мед
Начин на приготвяне на домашната коледна шунка:
Нали ви казах, че ще инжектираме! Смесете всички съставки за инжектиране в тенджерка и ги кипнете. Оставете да се охладят.
Пригответе месото, като отстраните всички жили, ципи и мазнина. Вземете от аптеката по- дебела спринцовка с игла и я напълнете с маринатата. Започнете да инжектирате от нея в месото, като следите да впръскате навсякъде.
Кипнете водата за саламурата с морската сол, докато се разтопи и я охладете. Щом инжектирате месото с маринатата го поставете в саламурата, като следите да е добре покрито. Оставете месото така в продължение на 3 дни в хладилник. Обръщайте го от време на време. След като минат з дни, извадете месото от саламурата и го сложете в чиста студена вода да се обезсолява 3 часа. Колкото дни сте го държали в маринатата, толкова часа го обезсолявате. Мариновате 1 ден – обезсолявате 1 час, мариновате 2 дни -обезсолявате 2 часа. Трябва да сменяте водата на всеки половин час.
След като сте обезсолили месото, го завивате на руло и го стягате с канап или по-здрав конец. Сложете месото да ври на бавен огън за 50 минути във водата с моркова, лука и дафиновия лист. Извадете го, когато е готово. Отрежете конеца и го отстранете. Пренесете месото в тавичка. Смесете пчелния мед, портокаловото сладко и боровия мед. Намажете месото със сладката смес. Печете го във фурна, докато стане карамелизирано и лъскаво. Поливайте периодично, докато се пече, със сосчето от дъното на тавичката. Охладете. Поднесете нарязано на тънки резени и украсено с портокали.
0 коментари за “Домашна коледна шунка”Добави коментар →