Домашна коледна шунка

Коледа не е само сладка. Хубаво е да има и нещо соленичко на трапезата. Или поне нещо сладко-солено като домашна коледна шунка. Тя ми стана любима веднага щом я вкусих. Отнема време да се приготви, но резултатът си заслужава. Убедена съм, че ще впечатлите гостите си за празниците. Освен това може и да ви е забавно да упражнявате инжектиране на месо с качествена марината.

Домашна коледна шунка
Снимка: by Danish за Артиш
Необходими продукти
За домашна коледна шунка:

750 гр. пуешко филе

За марината за инжектиране:

2 скилидки чесън
3-5 зърна бахар
50 мл вода
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
1 ч.л. кимион на зърна

За саламурата:

1 л. вода
100 гр. морска сол

За бульона:

1 глава лук
1 морков
1 дафинов лист

За глазиране:

3 с.л. портокалово сладко
3 с.л. пчелен мед
1 с.л. боров мед
Начин на приготвяне на домашната коледна шунка:

Нали ви казах, че ще инжектираме! Смесете всички съставки за инжектиране в тенджерка и ги кипнете. Оставете да се охладят.

Пригответе месото, като отстраните всички жили, ципи и мазнина. Вземете от аптеката по- дебела спринцовка с игла и я напълнете с маринатата. Започнете да инжектирате от нея в месото, като следите да впръскате навсякъде.

Кипнете водата за саламурата с морската сол, докато се разтопи и я охладете. Щом инжектирате месото с маринатата го поставете в саламурата, като следите да е добре покрито. Оставете месото така в продължение на 3 дни в хладилник. Обръщайте го от време на време. След като минат з дни, извадете месото от саламурата и го сложете в чиста студена вода да се обезсолява 3 часа. Колкото дни сте го държали в маринатата, толкова часа го обезсолявате. Мариновате 1 ден – обезсолявате 1 час, мариновате 2 дни -обезсолявате 2 часа. Трябва да сменяте водата на всеки половин час.

Домашна коледна шунка
Снимка: by Danish за Артиш

След като сте обезсолили месото, го завивате на руло и го стягате с канап или по-здрав конец. Сложете месото да ври на бавен огън за 50 минути във водата с моркова, лука и дафиновия лист. Извадете го, когато е готово. Отрежете конеца и го отстранете. Пренесете месото в тавичка. Смесете пчелния мед, портокаловото сладко и боровия мед. Намажете месото със сладката смес. Печете го във фурна, докато стане карамелизирано и лъскаво. Поливайте периодично, докато се пече, със сосчето от дъното на тавичката. Охладете. Поднесете нарязано на тънки резени и украсено с портокали.

0 коментари за “Домашна коледна шункаДобави коментар →

Leave a Reply