Бургери с BBQ сос – да си изядеш пръстите

Обещах си, че заедно с рецептата за BBQ сос, ще пусна и рецепта за нещо, което да си приготвите с него. Какво по-логично от бургери с BBQ сос, за да си оближете пръстите… Рецептата е лесна, въпреки че времето за приготвяне на месото е повече, но веднъж като го направите, може да го оставите в хладилника и да си правите бургери повече от веднъж. Вкъщи изчезват до троха за кратко време. Рецептата е любима, както на семейството ми, така и на приятели. Уверете се сами.

Необходими продукти:
500 гр. телешко месо
 3 дафинови листа
 1 морков
 ¼ стрък праз
 3-4 зърна бахар
 1 с.л. сол
 6 малки питки или бейгъли (каквито обичате)
 2-3 листа салата айсберг
 1 майонеза
 2 с.л. заквасена сметана
 1 ч.л. горчица
 5-6 кисели краставички
 6 слайса кашкавал чедър
 400 мл. сос барбекю (или колкото ви трябва, за да е сочно месото)
Начин на приготвяне:

Първата ни задача е да сварим месото.

Изберете си тенджера и сложете месото да се вари с дафиновите листа, бахара, моркова, и праза. Долейте студена вода. Оставете месото да кипне и махнете образувалата се пяна. Месото трябва да се вари в продължение на поне един час и половина. Готово е, когато започне да се разделя на конци. Добавете солта десетина минути преди да го махнете от котлона. Извадете месото от водата и го намажете с барбекю соса. Прехвърлете го в керамична тавичка и го запечете за половин час. Извадете го от фурната, накъсайте го хубаво и го оставете да се охлади. Така приготвеното месо може да приберете в кутия и да го сложите в хладилника за друг ден. Вероятно ще е повече, отколкото ви трябва за 6 бургера, но те стават толкова вкусни, че ще искате и за следващия ден, а месото може да стои в хладилника за по-дълго.

Бургери с BBQ сос
Снимка: Любомира Дузова

 

Сега трябва да приготвим соса за бургерите с които ще намажем питките.
Нарежете киселите краставички на малки кубчета. Разбъркайте майонезата, заквасената сметана, киселите краставички и горчицата. Така приготвения сос оставете да се охлади в хладилника.

Сега да си сглобим бургерите.

Бургери с BBQ сос
Снимка: Любомира Дузова

Разрежете питките на две и ги поставете в нагорещен тефлонен тиган. Запечете ги и от двете страни, след което ги намажете с майонезения сос. Накъсайте айсберга на парчета и го подредете върху питките. Изсипете месото, което вече приготвихте, в тиган и добавете още от барбекю соса. Разбъркайте за 1-2 минути и го махнете от огъня. Идеята е бъде топло и по-сочно. Сложете месото върху салатата айсберг. Отгоре сложете слайс кашкавал Чедър. Захлупете двете страни на бургерите. Може да добавите горчица или кетчуп преди да сложите капачетата. Поднесете ги веднага, докато са топли. Може да гарнирате с кисели краставички.

от Любомира

Аз съм творец на кулинарната сцена. Експериментирането с продукти и рецепти е моя страст. От мен ще четете практични и полезни статии с много идеи и предложения. И разбира се, много авторски рецепти!

0 коментари за “Бургери с BBQ сос – да си изядеш пръститеДобави коментар →