Всяка домакиня има набор от любими рецепти, които влизат в седмичното й меню. Обикновено се съобразяваме със сезона и предпочитанията на цялото семейство. Понякога ни се иска да разнообразим менюто си и започваме да експериментираме с различни подправки, продукти и комбинации, но крайният резултат не винаги е добър.
Тук ще ви предложа алтернатива. Всяко традиционно ястие, поднесено с изискан сос, се превръща в кулинарен шедьовър. Най-важно е да си създадете набор от няколко вида сос, които умело да прилагате към обичайните си рецепти. Подбрала съм пет изпробвани соса, благодарение на които винаги ще постигате разнообразие в рецептите си.
Първият е класически барбекю сос
Този сос може да приготвите в голямо количество и да го съхранявате в буркан в хладилника. Така винаги ще ви бъде под ръка. Барбекю сосът се използва основно за мариноване на печено месо. С него може да мариновате всякакво месо – пилешко, телешко, свинско или дивечово месо. Може да мариновате и различни зеленчуци – патладжан, морков, тиквичка, брюкселско зеле, царевица на кочан и др. Докато печете маринованите зеленчуци или месо, слагайте допълнително от соса. Така всичко, което приготвяте, ще се глазира и ще добие вкусна коричка. От соса може да добавите и в малки купички подходящи за топене, при поднасяне на ястията. Домашните пържени картофки ще станат по-апетитни, поднесени със соса.
Виж нашата рецепта за барбекю сос ->
Вторият е сос Маринара
Това е класически италиански доматен сос. Подходящ за приготвяне на почти всяко италианско ястие. Маринара може да сложите върху пицата си, върху спагети или друг вид паста. Може да приготвяте Лазаня или Пармиджана. Добре се комбинира с печени зеленчуци, яйца, всякакъв вид месо и сирена. Дори може да го използвате като сос за домашни бургери. Към основната рецепта винаги може да добавяте различни подправки или продукти спрямо резултата, който искате да постигнете.
Виж нашата рецепта за сос Маринара ->
Третият сос е Бешамел
Ако се научите как да правите сос Бешамел, ще го използвате за приготвяне на много различни ястия. Подхожда си с всякакво месо и риба. Идеален сос за заливки и запеканки. Към основната рецепта винаги може да добавяте допълнителни продукти, като кисели краставички, гъби, сметана, кашкавал, шунка, каперси, маслини и др.
Виж нашата рецепта за сос е Бешамел ->
Четвъртият е Винен сос
Виненият сос може да се приготви от червено или бяло вино. Приготвен с червено вино, ще е подходящ за червени и дивечови меса, а с бяло вино – за пиле, птици и риба. Всяко от ястията ще стане шедьовър, поднесено с този сос. Винените сосове се използват и като дресинг за различни салати.
Виж нашата рецепта за Винен сос ->
Петият сос е Холандез
Нежен сос, подходящ за сотирани зеленчуци, като аспержи, зелен боб, артишок и др. Идеално се комбинира и с варени яйца и риба. Подходящ и като дресинг за зелени салати, картофи, карфиол или броколи.
Експериментирайте с тези пет соса и ще се превърнете в магьосница в кухнята. Скоро ще публикуваме и домашните ни рецепти за изброените сосове.
0 коментари за “5 вида сос, които ще разнообразят вашата кухня”Добави коментар →