11 стъпки за по-пълноценен живот

11 стъпки за по-пълноценен живот

След изминалите празници и еуфорията около тях отново се връщаме към еднообразното си ежедневие. През зимните месеци си стоим повече вкъщи, където домашните задължения ни изтощават и отегчават. Именно в този период от годината трябва да положим най-големи усилия, за да разнообразим ежедневието и да се почувстваме по-щастливи. Ще ви предложа 11 стъпки за по-пълноценен живот. Споделете в коментар какви са вашите.

1. Учете нещо ново

Първите дни на януари са чудесна възможност за започване на нещо ново, нещо което не сте практикували досега. Момент, в който може да започнете изучаване на чужд език, да се запишете на курс по готварство, курс по рисуване, плетене, астрология, фотография и много други. Изберете нещо, което ви интригува. Освен че ще получите познания в непозната за вас област, ще срещнете и нови хора, които като вас търсят различна и интересна среда за изява.

2. Посещавайте нови места

Ако нямате възможност да започнете курс, ще бъде добре да внесете поне малко разнообразие, като поне веднъж в седмицата планирате да посетите ново място, като изложба, кино, клуб, концерт, музей, ресторант, опера, балет, театър, магазин, книжарница, парк, фестивал, а защо не и представяне на книга.

Планирането и подготовката за посещението на събитието ще ви развълнуват почти толкова, колкото и самото събитие, което възнамерявате да посетите, а това е голяма стъпка към пълноценен живот.

3. Започнете да тренирате нов спорт

След обилното похапване през празничните дни всеки се нуждае от малко повече движение и прилив на адреналин. Хубаво ще е да се запишете на някакъв спорт. Дали това ще бъде фитнес, йога, танци или планинарство оставяме на вас да изберете. Важно е да е нещо, което харесвате, и разбира се, да не се отказвате при първите трудности. Постоянството във всяко ново начинание води до добри резултати.

4. Намерете съмишленици

Ако вече практикувате някакъв спорт или имате хоби, което ви прави щастливи, но искате да го усъвършенствате и развивате, то може да се включите в някой клуб или група от хора, които споделят същата страст.

Хубаво е човек да намери съмишленици, с които да обменя опит и да черпи нови идеи. Така ще се чувствате полезни и ще имате платформа за изява и развитие.

5. Погрижете се за духовния си живот

Добре е всеки да се погрижи и за духовната страна в живота си. Опознайте нов литературен жанр или се запознайте с творчеството на нов автор. Напоследък в книжарниците има много разнообразна литература от всевъзможни жанрове. Ако харесвате да слушате музика, може също да проучите непознати за вас изпълнители.

6. Внесете малко настроение в дома си

Внесете малко настроение в дома си като правите малки изненади и подаръчета за семейството и приятелите. Всеки се радва на подарък, особено когато е ръчно направен. В интернет пространството има достатъчно идеи и видеа, които ще ви помогнат в изработването им. Поводът не е от значение. Важна е изненадата и настроението, което ще създаде.

Дори може да организирате импровизирано парти за приятели и семейство. Така ще внесете много вълнение не само във вашето ежедневие, но и на своите близки. А след партито ще останат много чудесни спомени, които ще обсъждате дълго.

7. Погрижите се за външността си

Освен за душата е добре да се погрижите и за външността. Посещението при фризьор или шопингът могат да се превърнат в голямо забавление. Нова по-екстравагантна прическа или смяна на цвета на косата ще ви донесат повече настроение. В магазините може да пробвате дрехи, които по принцип не възнамерявате да купите и не са във ваш стил, но ще направят целия ви ден по-забавен.

Погрижете се и за освобождаването от стреса, като отидете на масаж, СПА процедури или минерален басейн. Намаленията по моловете започват в началото на януари. Ние ви препоръчваме да си купите самолетен билет например до Милано и да напълните торбите с маркови дрехи на 50%. Отстъпките започват от 5.01. А ако планирате шопингът от по-рано, билетите до там ще са 20-30 Евро в двете посоки.

8. Внесете новото в дома си

Следваща стъпка към пълноценен живот да обърнете внимание и на обстановката в дома. Разчистете къщата си от всички излишни вещи и счупени мебели. Помогнете на добрата енергия да прогони негативната.

Внесете новото в дома си, като разместите мебелите и украсите с нови живи растения. Купете си възглавнички и спално бельо в ярки и свежи цветове. Тази година особено модерни интериорни цветове са кораловото и прасковено розово.

9. Разнообразете менюто си с нови рецепти

Вкусната храната е едно от нещата, които ни правят щастливи. Разнообразете менюто си с нови рецепти, изключете нездравословните. Интернет пространството предлага много интересни и здравословни рецепти. Изпробвайте нови екзотични продукти, които до сега не сте опитвали. Ще си доставите по-голямо удоволствие, ако поднесете храната в красиви чинии на хубаво аранжирана маса.

Превърнете вечерята със семейството си в специален ритуал. Поднасяйте храната си в красив вид, дори и най-простите ястия могат да се превърнат в гурме изживяване, ако са подредени добре. Насладата за окото се превръща в наслада за небцето.

10. Игри за малки и големи

След вечеря обикновено всички се събират пред телевизора или компютъра. Може да направите вечерите на семейството си по-забавни, като всички се включат в надпревара на “Не се сърди човече” или на някоя друга любима настолна игра. На пазара има много и разнообразни игри за големи и малки.

Ако пък реденето на пъзел ви харесва повече от игрите, това отново може да се превърне в забавление за всички. Прекарвайте повече време в активно общуване с близките си, а не във Facebook.

11. Стъпка към пълноценен живот – Планирайте пътешествия

Планирайте пътешествия
Стъпки за пълноценен живот – Планирайте пътешествия
Снимка: www.pixabay.com

Когато имате възможност, планирайте малки пътешествия до друг град, планина, местност, исторически паметник, река, язовир и други. България е толкова красива и богата на културни, исторически и природни забележителности, че може винаги да посетите ново място, което не сте виждали досега и то на близко разстояние.

Съчетайте почивката с образование

Може да се насладите на почивката и да я съчетаете с образованието, като се поинтересувате предварително от интересните истории или обичаи, свързани с мястото, на което отивате.

Годината е пред вас, за да направите всичко, което искате, но не губете време и направете живота си пълноценен и щастлив още сега.

от Любомира

Аз съм творец на кулинарната сцена. Експериментирането с продукти и рецепти е моя страст. От мен ще четете практични и полезни статии с много идеи и предложения. И разбира се, много авторски рецепти!

0 коментари за “11 стъпки за по-пълноценен животДобави коментар →