Съвпад на Слънце и Луна плюс частично слънчево затъмнение на Йордановден

Съвпад на Слънце и Луна + слънчево затъмнение на Йордановден

Съвпад на Слънце и Луна плюс частично слънчево затъмнение на Йордановден

Първият съвпад на Слънцето и Луната за 2019 година ще се случи на 06 януари в 03:28ч. на 15°25¢ в знака Козирог. По същото време в източното полукълбо ще се наблюдава частично слънчево затъмнение. Сянката на Луната ще премине през Тайван, Китай, Монголия, Япония, Северна Корея, северозападните части на Русия, островите, принадлежащи на Аляска – Адак и Уналяска, както и архипелагът Мидуей, част от Хавайските острови.

Още от древността съвпадът на Слъцето и Луната живо е вълнувал хората, които са изследвали влиянието на планетите и звездите върху земния живот. Съдбовно значение древните са преписвали на затъмненията на Слънцето и Луната, тъй като те пряко били свързани, както с всекидневния, така и с религиозния и политически живот.

Сензитивен към невидимите светове, човекът от древността отлично е познавал биоритмите, свързани със значителното влияние на Луната върху живота на Земята.

Най-близкото до нас небесно тяло има циклопично значение за живия организъм и неговото енергийно състояние, включвайки и степента на неговата жизненост и активност. В продължение на всеки синодически цикъл на Луната, който трае 29,6 дни, обхващайки всичките ѝ фази от Новолуние до Пълнолуние, ние преминаваме, съзнателно или не, през непрекъснато променящ се набор от космически ритми и енергии, които влияят върху нашето физическото и психическо състояние.

всеки синодически цикъл на Луната, който трае 29,6 дни, обхващайки всичките ѝ фази от Новолуние до Пълнолуние
всеки цикъл на Луната трае 29,6 дни, обхващайки всичките ѝ фази от Новолуние до Пълнолуние Снимка: www.pixabay.com

В момента на съединението в Козирог ще има пет планети.

Можем да кажем, че първият съвпад на Слънцето и Луната за годината е основният енергиен тон, който двете най-важни небесни тела ще вземат в кардиналния знак Козирог. В момента на съединението в Козирог ще има пет планети. Това са: Меркурий на 1°22¢, Сатурн на 11°53, Слънце и Луна на 15°25¢ и Плутон на 20°46¢.

Този съвпад е от първостепенна важност, защото от тук ще бъде изграден много важен енергиен мост, който ще обхване цялата година, тъй като на 26 декември 2019г., отново в знака Козирог, ще има пълно слънчево затъмнение.

Слънчево затъмнение в Козирог
Снимка: www.pixabay.com

Само тези две затъмнения в кардиналния Козирог са достатъчни да разберем, че през 2019г. предстоят важни преустройства в материален план, свързани :

  • финанси
  • притежания и капиталовложения
  • икономика и управление в световен мащаб

Много силно застъпена ще бъде темата за професионалния живот, за способността ни да си поставяме точно определени цели, за осъществяването на които ще ни бъдат нужни желязна дисциплина и последователност. Въпросите относно преодоляването на закостенели разбирания и дълбокия страх от старото и вече ненужното също ще бъдат на дневен ред.

Попадайки в силно акцентирания знак Козирог, Луната ще има силата да повлияе негативно върху нашето емоционално състояние
Попадайки в силно акцентирания знак Козирог, Луната ще има силата да повлияе негативно върху нашето емоционално състояние
Снимка: www.pixabay.com

Луната, подобно на Слънцето, силно се влияе от характера на зодиакалния знак, в който се намира, както и от аспектите. Попадайки в силно акцентирания знак Козирог, Луната ще има силата да повлияе негативно върху нашето емоционално състояние. В деня на затъмнението е усилена тенденцията за депресивни и деструктивни състояния. Съвпадът ще бъде най-точно аспектиран от Нептун на 14°11¢, който допълнително ще влее енергия на емоционална нестабилност и свръх чувствителност. Допълнително напрежение ще внесе и квадратът от Уран и Марс в Овен.

Психологически ще бъдем склонни към отчуждение и неразбиране.

Не се взирайте в недостатъците на хората.

Погледът трябва да е насочен навътре. Добре е да се съсредоточим главно върху разрешаването на текущи проблеми. Енергийният климат ще бъде подходящ за медитация и релаксация, за потапяне в най-дълбоките пластове на психиката и внимателно изчистване на всички остарели модели и програми. Комуникацията с вътрешния ни свят е най-важна. Моментът не е подходящ за вземане на крайни решения и кардинални действия.

Сега е времето за внимателно структуриране и планиране на бъдещи цели.

Само в тишина и усамотение ще може да разберете какво и защо хаби енергийния ви ресурс, къде губите напразно времето си, в кои сфери е нужно да приложите самодисциплина и строга последователност. С поглед навътре, проверете къде има блокиран страх, липса на гъвкавост и себеосъждане, които спират прогреса ви в лично и професионално отношение. Не предприемайте никакви важни действия в деня на съвпада!

Луната може да се види като първи тънък сърп на небето, това е истинският миг на Новолунието
Луната може да се види като първи тънък сърп на небето, това е истинският миг на Новолунието
Снимка: www.pexels.com
Погрешно се смята, че денят на съединението на Слънцето и Луната е моментът на Новолунието.

Реално Луната не се вижда на небето и това е неоспорим факт, който може да бъде проверен от всеки. В момента, в който Луната може да се види като първи тънък сърп на небето, това е истинският миг на Новолунието. По време на Тъмните дни Луната е изцяло свързана с Отвъдния или вътрешен, психически свят на човека, и поради това е препоръчително да се обръща внимание на дейности, свързани с релаксация и медитация. Защо казвам, че тъмните дни на Луната са еквивалент на връзката с Отвъдното?

Аз виждам лунния цикъл като миниатюра на човешкия живот.

В момента, когато Луната се показва на небосклона като тънък сърп, това е раждането на човека на Земята. Движейки се към Първа четвърт, Луната е свързана с детството. Тук енергетиката ѝ е обвързана изцяло с мъжкия активен принцип Ян, който е насочен навън, към физическото поле. Преминавайки през Първа четвърт и критичните дни, свързани с тийн годините, Луната се отправя към точката на Пълнолунието.

Между Първа четвърт и Пълнолуние Луната е свързана с младежките години на човека. В тази си позиция Луната отново е силно обвързана със събития от материалния план. Моментът на Пълнолунието, или точната опозиция на Слънцето и Луната, е равносилен на човека в зряла възраст. Именно тук, в тази фаза индивидът трябва да събере плодовете от своя труд.

Фокусът отново е на материално ниво.

След Пълнолунието настъпва много важен, преходен момент. Вървейки към Последна четвърт, намаляващата Луна символизира човека, който вече се намира след най-големия си житейски пик. Дните около Последна четвърт са критически и затова могат да бъдат отнесени към кризата на средната възраст.

От Последна четвърт до деня, в който Луната се скрие в светлината на могъщото Слънце (денят на човешката смърт) тя е обвързана с финалната част на човешкия живот. Тук енергията ѝ трябва да бъде насочена навътре, към себепознание, проява на натрупаните житейска мъдрост и опитност. Силата ѝ в тази част от цикъла идва от изразяването на нейната Ин енергия.

В Тъмните дни на Луната човекът го няма, той пребивава в невидимост. Всички знаем, че Луната е на небето, но никой не може да я види.

в периода на Тъмните дни Луната става посредник между хората и волята на Боговете.
в периода на Тъмните дни Луната става посредник между хората и волята на Боговете.
Снимка: www.pixabay.com

Незабележима от Земята в периода на Тъмните дни Луната става посредник между хората и волята на Боговете. В невидимия свят тя разказва какво се е случило по време на хода й около Земята, какви са проблемите и болките на хората. В моментите на затъмненията висшите светове взимат решение какво ще бъде бъдещето на хората и съобщават волята си на Луната, за да ги информира. Бъдещето може да бъде моделирано точно по време на Тъмните дни на Луната и още повече по време на затъмнение. След приключването на тази фаза решенията са взети и проектите за бъдещето са активирани.

Интересно е да се отбележи, че съвпадът и затъмнението се случват на един от най-големите християнски празници – Богоявление. На този ден св. Йоан Кръстител кръстил Исус в река Йордан.

Старите българи са вярвали, че точно в полунощ реките спират да текат и стават лековити.

Това била нощта на Мълчаната вода и каквото се прошепнело на водата тя го „чува“ и сбъдва. Разказват още, че в нощта срещу празника небето се „отваря“ и сам Бог застава на небесната порта и изпълнява най-дълбоките ни желания.

Дали не си струва в този изключително силен енергиен момент да се „потопим“ в себе си и там да прошепнем, от дъното на душата си, най-съкровеното си желание?

 

Още за Луната през месец януари:

  • Първа четвърт – 14.01.2019 г. в 08:45 часа – Луна в Овен
  • Пълнолуние и пълно лунно затъмнение – 21.01.2019 г. в 07:16 часа –Луна в Лъв
  • Последна четвърт – 27.01.2019 г. в 23:10 часа – Луна в Скорпион

 

Християн Стаменов

АСТРОЦЕНТЪР ВЕГА

от Християн Стаменов

Моята голяма любов са пътешествията, планината и ароматното кафе. Имам и една тайна страст, да изучавам звездите. Елате с мен на едно дълбоко и вълнуващо приключение с Астероид Б-612 до най-скришните кътчета на човешката Вселена.

0 коментари за “Съвпад на Слънце и Луна + слънчево затъмнение на ЙордановденДобави коментар →