Сатурн в Козирог

Сатурн в Козирог

Днес на небето се случи важно събитие – Сатурн влезе в знака Козирог.

Да, на 20 декември 2017г в 07:13ч газовият гигант Сатурн смени местообитанието си от зодиакалния знак Стрелец в знака Козирог. Сатурн влезе в собствения си знак невидим, а ден по-късно, на 21.12 в 22:58ч в 0 градуса и 12мин в Козирог ще направи пълния съвпад със Слънцето. В Козирог планетата на Кармата, както е наречена от древните астролози, ще остане до 21.12.2020г, когато в 05:56ч окончателно ще навлезе във владенията на знака Водолей.

Какво ни казва невидимия Сатурн в момента?

Енергията на невидимия Сатурн е насочена навътре. Този период бележи началото на вътрешна подготовка и настройка за събитията, които ще се осъществят, след като Сатурн изгрее на 04.01.2018г. и се “освободи” от прегръдката на Слънцето. В най-тъмните дни от годината двете лица на едно и също цяло – най-мрачното и най-светлото, се събират, за да планират и разпределят задачите за следващия етап от развитието на личността. Дни на концентрация, вглъбяване, изолиране. Съединението се случва дни преди едно от най-важните събития през годината – мистичното раждане на Слънцето на 25 декември.

Как ще се проявява Сатурн?

Първо, там където се намира Сатурн, задължително ще усетим чувство на забавяне, фрустрация и натиск. Темите на дома, през който се движи планетата, ще се постигат с темпото на охлюв. Това е време, в което получаваме шанс да развием вътрешната си сила, като изхвърлим всеки ненужен товар и останем с най-важното и най-ценното. Всичко, което вече не работи, било то в личен или професионален план, си отива безвъзвратно. Всичко, което оцелее след транзита на Сатурн, ще бъде перспективно, полезно и ще се задържи във времето и живота ни.

Сатурн в Козирог
www.pexels.com

Когато човек преживява силен сатурнов транзит, е възможно да се вземат важни решения, които да засягат живота тук и сега. Илюзиите и фантазиите са изоставени и човек е принуден да остане в реалността такава, каквато е. Не бива да се страхуваме да вземем решение да ликвидираме всяко нещо, което ни тормози и изтощава. Не бива да се изненадваме, ако събитията по това време сами решат да изхвърлят нещо или някого от живота ни. Сатурновият принцип ни принуждава да живеем в настоящето. Сатурн иска от нас да работим усилено и целенасочено за постигането на определен стремеж.

Какво е характерно за позицията му в Козирог?

Класическата астрология ни казва, че в Козирог Сатурн показва негативното си лице. Това идва от разликата в природата на планетата и зодиакалния знак. Сатурн е дневна, мъжка, активна планета, а Козирог е женски, пасивен и нощен знак. Най-хубавите си качества той може да изяви в знака Водолей.

Ключовите концепции за Козирог са: издръжливост, пестеливост, дисциплина, отговорност, предпазливост, пресметливост, амбиция. Земният елемент е свързан пряко с материалния свят – пари, ресурси, обществено положение, службата, професионалните постижения. Със Сатурн в Козирог ще имаме усещането, че трябва да работим много, за да задържим това, което имаме, както и ако желаем то да расте и укрепва. Безспорно акцентът ще бъде поставен върху материалните ценности, а не върху емоционалните. Страхът от недостиг или да не загубим всичко в дадената сфера ще бъде силен мотиватор за действие. Търпение, целенасоченост и постоянство – това са трите стратегически понятия, които ще ни бъдат в голяма полза, ако ги приложим, по времето на този транзит. Концентрация върху най-важните теми. Разпиляването е напълно противопоказно. Макар и осъществени много бавно резултатите през този период ще бъдат дълготрайни.

Кои знаци ще усетят най-силно енергията на Сатурн в Козирог?

Най-силно въздействието на планетата ще усетят представителите на знака Козирог, разбира се, като това завръщане на Сатурн в собствения си знак, според мен, ще бъде доста важно, тъй като планетата влиза в една територия, която от януари 2008 г. е под могъщото въздействие на Плутон. Влизайки в Козирог, Сатурн ще акцентира болезнено върху темите, които Плутон започна да трансформира след 2008 г. – икономически, политически,  теми, свързани със социални структури, стари и надживели времето си модели на управление, реформи в банковия сектор. Това е на едно по-глобално ниво. На микро равнище е валидно същото, но ударението пада върху лайтмотивите от домовото разположение на планетата в личния хороскоп. Всичко това е валидно и за хората с една или повече от една планети в Козирог.

Сатурн в Козирог
www.pexels.com
А за останалите знаци?

Втори по-сила ще усетят въздействието на Сатурн хората със Слънце или лични планети в знака Рак, заради опозицията, която Сатурн ще направи към тях в следващите 2 години и половина. За другите представители на кардиналния кръст – Овен и Везни, също се задава период на важни събития. По-слабо засегнати ще бъдат знаците Телец и Дева, а глътка свеж въздух от стагнацията на Сатурн, ще поемат знаците Близнаци, Лъв, Скорпион и Риби. Разбира се, как точно ще се отрази въздействието на планетата е строго индивидуално и трябва да се разглежда само и единствено в контекста на личната натална карта.

От чутото до тук оставам с впечатлението, че трябва да станем по-големи материалисти и да обръщаме по-голямо внимание на физическия свят?

Не на всяка цена, макар че основните амбиции на Козирог са да види и докосне наяве плодовете на своя труд.

Сатурн е планета, която чрез несгодите и трудностите на материален план, ни учи на даровете на Духа. Сатурн е единственият Учител. Човек може да разбере вътрешния живот само чрез категориите на материята. Единствено чрез физическия аспект на живота индивида може да преживее духовно преобразяване. Затрудненията, ограниченията, фрустрацията  – това са все методи, чрез които Сатурн ни предава най-важния си урок – самопознанието. А често, както знаем, средство за усвояването на този урок е самотата.

Означава ли това, че всеки ще се изправи пред страховете си сам?

В някакъв смисъл, да. Транзитиращият Сатурн през даден дом ще подсили страховете ни в тези сфери. Това е особено валидно за наталното разположение на Сатурн по дом. Той се намира там, където се изправяме пред рестрикции и ограничения – вътрешни и външни, където е нужно да спазваме определени граници, да поемем отговорност и изпълним даден дълг. Често, поради страх и несигурност, не си позволяваме да се развиваме по темата на този дом. Енергията е блокирана и не може да тече свободно. Сатурн е адски непластичен и въздействието му сковава нашите действия, затваря ни, кара ни да се изолираме. Темата ни се струва толкова страшна и опасна, че искаме да избягаме от нея на всяка цена. И Сатурн е точно там, където се нуждаем от най-много внимание и развитие.

Какво е подходящо да правим през този период, за да позволим на тази енергия да се прояви по-лесно?

Първо, не трябва да разпиляваме енергията си. Както казах, добре е тя да бъде канализирана в смислени и практични задачи, които могат да изградят солидна почва за бъдещ растеж. Фокусът ни трябва да бъде насочен върху дългосрочни цели без те да се превръщат във фикс идеи. Думичката действие също е ключова. Това е времето за реални действия. Доброволно трябва да насочим волята си в развитието на ред и дисциплина. Грижа за семейството и близките и особено към по-възрастните роднини. Обръщане към традиции, корени и родови ценности. Екскурзиите в планината и покоряването на високи върхове също са отличен метод за преработка на тази енергия. За повече вдъхновение може да прочетете историята ми за Козирог по-долу. 🙂

Християн Стаменов

АСТРОЦЕНТЪР ВЕГА

История за Козирог

Знаете ли, аз съм Въглен. Тъмен, кафеникаво-черен, кален. Живея под земята. Тук е тъмно и студено. Енергията ми е силно концентрирана, защото трябва да оцелея. Уча се да пестя всеки ресурс. У съществото ми живеят молекули, минерални, растителни и животински, компресирани от твърдта на Земята с хиляди и милиони години. Може би съм неприятен и дори ужасен, ала у мене има копнеж, който не дава мира на естеството ми ни денем, ни нощем. Вървя устремено към целта си и не ще се предам. Виждам своята цел, знам я. Времето за мен не е проблем. Способен съм да чакам вечно. Природата работи неуморно, а аз се уча само да я следвам мълчаливо.

Изминаха еони години.

Бури, огньове, болки, ограничения и липси. Вървя целеустремено по пътя си, но нещо се случи. Същият съм, ала вече друг. Сякаш някой съблече от мене най-кирливия ми вид. Нарекоха ме с друго име, тъй като успях да се изкача по-стълбата на прогреса. Сега ме наричат Графит. Тук уж трябваше да бъде по-лесно, а стана още по-трудно. Колкото повече се изкачвам, толкова по-ветровито става. Не спирам да вървя. Всички ми казват, че няма повече накъде, ала аз зная, че все още не съм достигнал заветната си цел. Моята цел. Чувам: откажи се, ти си само прост черен графит, скрит дълбоко в тъмната земя. Достигна лимита си, примири се.

Не разбират ли, че зная посоката си? Какво като ще ми струва още хиляди години път, докато пристигна там, накъдето съм се запътил? Не ще се примиря с по-малко от върха! Извървях много, още остава, но съм все по-близо…

Изнизаха се още милиони години. Колко кален бях, колко мръсен. Огън и налягане пречистиха съществото ми. И ето, че невъзможното стана възможно. Аз съм тук, при заветната си цел. Върхът е толкова прекрасен. Как успя ще попитате вие? Не питайте, а вървете. Моето търпение, дисциплина, труд, постоянство и целеустременост донесоха плод. Сега съм на последното ниво. Бях матов и черен, страшен и гнусен. Поглъщах светлина и само вземах. Ала природата у мене бе решила да ме направи прозрачен и светъл, блестящ и сияен, твърд и непробиваем. Пораснах. Сякаш някой съблече от мене и последния ми неугледен вид.

Дали сега ще имам истинска стойност за вас, хора?

от Християн Стаменов

Моята голяма любов са пътешествията, планината и ароматното кафе. Имам и една тайна страст, да изучавам звездите. Елате с мен на едно дълбоко и вълнуващо приключение с Астероид Б-612 до най-скришните кътчета на човешката Вселена.

0 коментари за “Сатурн в КозирогДобави коментар →